Tandhälsan under klimakteriet

Vi pratar mycket om tandhälsa kopplat till livsstil, men det finns en annan viktig tid som vi sällan berör. Förklimakteriet, klimakteriet och menopaus. Från mitten av trettioårsåldern till slutet av femtioårsåldern genomgår våra kroppar stora hormonella förändringar, förändringar som påverkar även munhålan.

När östrogennivåerna sjunker blir munnen mer känslig för inflammationer och munslemhinnan blir torrare. Risken för tandlossning och karies ökar.

Under de åren som man menstruerar verkar det som att östrogen faktiskt skyddar kvinnors tänder. Och kvinnor har mellan tonåren och upp till medelåldern generellt en bättre tandhälsa än män. Men efter klimakteriet försvinner alltså detta naturliga skydd och det gör att tandhälsan kan försämras lättare om man inte ser upp. Det är inte ovanligt att kvinnor i klimakteriet drabbas även av dålig andedräkt.

Men man kan bibehålla en god tandhälsa även under klimakteriet. Rådfråga gärna oss vad du själv kan göra om du märker att du blir torrare i munnen eller oftare drabbas av till exempel blödande tandkött.

Vi finns här för dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *