Inga fler hål i tänderna

Varför får man hål i tänderna?

Hålen i tänder uppstår som ett resultat av det syraangrepp som uppstår varje gång vi äter eller dricker. I samband med varje måltid börjar nämligen bakterier i vår mun bryta ner socker och kolhydrater och bildar då en syra som angriper tändernas skyddande emalj. Angreppet brukar pågå i ungefär en halvtimme efter att vi ätit, innan saliven hinner neutralisera syran och laga eventuella skador. Men i de fall där saliven inte får tid att stoppa syraangreppen eller rengöringen inte sköts ordentligt kan syran till slut förstöra emaljen och skapa hål i tänderna.

Karies kan drabba alla men samtidigt är vissa mer utsatta för angrepp än andra. Risken för att få hål i tänder varierar nämligen beroende på hur mycket av de skadliga bakterierna man har i munnen och hur god salivproduktion man har. Risken att drabbas blir också högre i takt med att man blir äldre.

Det kan också vara svårt att upptäcka hål i tänderna i tid. Ofta uppstår inte ilningar eller smärta förrän hålen blivit relativt stora.

Vi jobbar förebyggande och så här kan vi sammarbeta:

1. Hur rengör du?
Som med alla tandproblem är det bästa sättet att skydda sig från hål att rengöra tänderna rätt. Syraangreppen blir ofta värst på ställen som är svåra att nå. Därför är det viktigt att se till att rengöra extra noggrant längst bak i munnen, mellan tänderna och intill lagningar. Fluor är ett effektivt hjälpmedel mot karies och därför är det viktigt att använda en tandkräm med fluor. Dessutom kan man använda munskölj med fluor och fluortuggummin som när extra stöd behövs.

2. Hur äter du?
Syranagreppen uppstår som sagt när du äter och därför är det viktigt att tänka på hur och vad man äter. Det är när bakterierna bryter ner socker och kolhydrater som syran bildas och därför är det bra att undvika allt för mycket söt mat eller dryck. För att ge din saliv chansen att stoppa angreppen och ge dem tid att återställa tänderna är det också viktigt att inte småäta utan istället ge saliven två till tre timmar mellan måltider att arbeta.

4. Är du muntorr?
Saliven är ett naturligt skydd mot karies och om du lider av muntorrhet så innebär det att du löper en större risk för hål i tänderna. Om du lider av muntorrhet är det därför bra att berätta detta för oss som då kan ge dig råd om åtgärder som kan öka din salivproduktion, ifall du behöver tätare kontroller eller hjälpmedel som fluorsköjlmedel. I vissa fall beror muntorrheten på att man tar någon medicin som minskar salivproduktionen. Det kan i så fall vara bra att höra med sin läkare om det finns någon alternativ medicin som inte orsakar muntorrhet.

5. Regelbundna kontroller hos oss
Genom regelbundna besök hos oss kan vi upptäcka karies i tid, innan de orsakar stora hål och inflammationer som kräver stora lagningar.

Hur kan vi tillsammans lyckas med målet?
Vi hjälper dig att förebygga genom ändrad kost eller rengöringstips. Du rengör och gör ev kostförbättringar som behövs. Tillsammans lyckas vi!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *