Gällande Coronavirus, covid-19

Vi håller öppet som vanligt och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har som alltid goda hygienrutiner på kliniken.

För att hålla oss friska ber vi er att inte besöka oss om ni känner er sjuka, har feber, hosta, andningsbesvär eller halsont. Efter tillfrisknande avvakta ett par dagar innan du kommer till oss.

Om du är sjuk och har en tid hos oss, avboka din tid via telefon eller mail. Kom INTE in till kliniken.

Tack för ert samarbete för att vi ska kunna fortsätta ge er en trygg vård.

Ni kan läsa mer här https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Pollen eller infektion? https://youtu.be/hJtMr5YVm3c

Tandhälsan under klimakteriet

Vi pratar mycket om tandhälsa kopplat till livsstil, men det finns en annan viktig tid som vi sällan berör. Förklimakteriet, klimakteriet och menopaus. Från mitten av trettioårsåldern till slutet av femtioårsåldern genomgår våra kroppar stora hormonella förändringar, förändringar som påverkar även munhålan.

När östrogennivåerna sjunker blir munnen mer känslig för inflammationer och munslemhinnan blir torrare. Risken för tandlossning och karies ökar.

Under de åren som man menstruerar verkar det som att östrogen faktiskt skyddar kvinnors tänder. Och kvinnor har mellan tonåren och upp till medelåldern generellt en bättre tandhälsa än män. Men efter klimakteriet försvinner alltså detta naturliga skydd och det gör att tandhälsan kan försämras lättare om man inte ser upp. Det är inte ovanligt att kvinnor i klimakteriet drabbas även av dålig andedräkt.

Men man kan bibehålla en god tandhälsa även under klimakteriet. Rådfråga gärna oss vad du själv kan göra om du märker att du blir torrare i munnen eller oftare drabbas av till exempel blödande tandkött.

Vi finns här för dig!

Kostrådgivning

I mars 2015 publicerade världshälsoorganisationen WHO sina riktlinjer för sockerintag för barn och vuxna där de rekommenderade att sockerintaget inte skulle överstiga 10 procent av det totala energiintaget. För en vuxen innebär det 25 gram socker per dag och för ett barn 20 gram. 33 centiliter Coca-cola innehåller 35 gram socker.

Men att enbart lägga ansvaret för ett minskat sockerintag på den enskilda individen kommer inte att vara tillräckligt, menar fyra forskare, knutna till WHO. De har därför tittat närmare på hur tandläkare skulle kunna bidra i processen att minska sockerintaget, och de menar att tandläkaren har en nyckelroll som rådgivare åt sina patienter för en bättre tandhälsa.

Och det håller vi med om! 

Visste du att du kan boka kostrådgivning hos oss?  Betty Wassenius är även diplomerad kostrådgivare.

Stark genom klimakteriet

I torsdags hade vi Monika Björn på besök. Yoga och föreläsning ”Stark genom klimakteriet” som bygger på hennes senaste bok.
Kunskap och givande diskussioner kring symptom och behandling från förklimakterie till menopaus. Torra slemhinnor och hormonell obalans hänger ihop. Muntorrhet och torra slemhinnor hänger ihop. Något vi ofta ser och pratar om hos oss.


Muntorrhet (xerostomi) är särskilt största orsaken till dålig munhälsa.
Låt oss prata mer om det på kliniken.

Varm hälsning,

Betty Wassenius

Spänningshuvudvärk

Tandvården säger ”huvudvärk och ömma käkar kan vara ett tecken på att du behöver en bettskena”. Helt rätt men inte helt så enkelt.

Vår andra tandläkare, Betty Wassenius berättar varför. Hon har som många av er vet tagit några sabbatsår från kliniken för att fortbilda sig i kroppen och hur kropp och knopp hänger ihop. Som hon själv beskriver, helheten är viktigare än delarna och att fastna i delar utan att ta hänsyn till helheten löser inget långsiktigt; det är som att behandla symptom utan att utreda orsaken till besvären.

Så här beskriver hon spänningshuvudvärk:

Om du ofta vaknar med huvudvärk eller ömma käkar kan det bero på att du gnisslar, pressar eller biter ihop dina tänder nattetid. Du kan också pressa dagtid. En bettskena KAN hjälpa. Viktigt dock att se helheten. Vi behöver komma ihåg att värk är kroppens sätt att göra oss uppmärksamma på att något inte står rätt till. Gnissla, pressa eller bita ihop tänder beror ofta på någon yttre faktor som stress, brist på sömn, dålig eller monoton arbetsställning, felaktig kroppshållning, stel nacke, stela axlar samt negativa känslor som oro och ängslan.

Första steget till en lösning på dina symptom är att förstå orsaken. Det är först då vi når hållbar hälsa på individnivå.

Vi är så glada att hon är tillbaka några dagar i veckan och att vi kan tillsammans kan ge bästa vården med helhet i fokus.

På vår facebook och instagram kommer vi att dela film och annat material som kan förebygga spänningshuvudvärk. Följ oss där och bjud in vänner som kan ha nytta av det.

Facebook – Tandläkarna Wassenius

Instagram – @lokstallet_villan; @bettywassenius